Grovfôr

Grovfôret utgjør normalt 50-80% av hestens diett.

 

Hvor mye tenker du på hestens grovfôr?
Hesteeiere bruker tusenvis av kroner på kraftfôr og tilskuddsprodukter. Disse utgjør ofte kun 20-30% av hestens kost. Kraftfôrindustrien er flink til å markedsføre seg, og dette er nok årsaken til at folk er mer bevisste på den minste delen av hestens diett. Spillers er ikke bare opptatt av å selge kraftfôr. Vi er opptatt av hestens ve og vel! Vi vet hvor viktig grovfôret er for din hest!

Mennesker og fiber
Mange overfører menneskelige funksjoner til hesten. Mennesker har intet gjæringskammer i tykktarmen eller blindtarmen og kan derfor ikke fordøye fiber. Kostfiber til mennesker stimulerer tarmbevegelser, nedsetter tendensen til forstoppelse og i stor grad motvirker fedme. Dette har muligens påvirket en feilaktig oppfatning av hestens grovfôr.

Hest og fiber
Gjæringskamrene i stortarmen gjør at hesten kan hente energi, proteiner, mineraler og vitaminer fra grovfôret. Godt grovfôr kan forsyne en voksen hest med størstedelen av de kalorier og proteiner den behøver til lett arbeid.

Trestoff (kostfiber)
Plantens cellevegg består av 3 kjemiske forbindelser; cellulose, hemicellulose og lignin. I hestefôr kalles disse trestoff.
Cellulose og hemicellulose er relativt myke i strukturen. Mikroorganismene bryter ned til korte fettsyrer som opptas i blodet. Fettsyrene inneholder energi og hesten kan utnytte disse ved at de brytes ned til glukose eller fett.
Lignin er mye hardere i strukturen og kan derfor ikke brytes ned og utnyttes av mikroorganismene (halm og frøhøy).
Jo eldre planten er, destod høyere innhold av lignin. Grovfôr med høyt lignininnhold kan brukes som vomfyll og tidsfordriv, men energi- og næringsinnhold er utilgjengelig for hesten.

Din egen vurdering av grovfôret
Hygienisk kvalitet. Støv indikerer muggsporer => bl.a. luftveisproblemer.
Har grovfôret synlig mugg eller unormal lukt skal det ikke benyttes=> kolikk og diaré
Fordøyelighet. Blader inneholder rikelig med cellulose og hemicellulose. Stilker og frø er rikt på lignin.
Fargen forteller om både den hygieniske kvaliteten og om fordøyeligheten.

  •  grått og brunlig høy – ligget ute i lang tid => økt risiko for mugg og støv. Meget lavt næringsinnhold.
  • gult høy – stor andel utvokste planter og mye stilker => høyt innhold av lignin.
  • grønt høy – høyt innhold av blader og høstet under gode værforhold => høyt næringsinnhold og lav risiko for muggsporer.