Fiber og olje som energikilder

Det er mye fokus på ernæring til både mennesker og hest om dagen. Dr. Fedon Lindberg har gjort oss oppmerksomme på at karbohydrater og høyglykemisk kost ikke er bra for oss mennesker. Kort fortalt er glykemisk indeks et mål på nivå av glukose og insulin i blodet etter et måltid. Problemet med høyglykemisk kost er at den gir hurtig økning i blodsukkeret. For å motvirke dette prøver kroppen å lagre karbohydratene i mindre reaktive former. Dette fungerer ikke bra nok ved store måltider med et høyt innhold av karbohydrater/stivelse. Overskuddet av karbohydrater lagres som fett, som igjen kan disponere for en rekke ulike sykdommer.
Stemmer dette også for hesten? Forskning viser at sykdommer som krysslammelser, magesår, kolikk, forfangenhet, skjelettproblemer m.fl. kan bl.a. forårsakes av at hestens diett er rik på korn – og dermed et høyt innhold av karbohydrater. De tidlige symptomene på disse lidelsene er subkliniske, dvs. at de er vanskelige å oppdage ved en vanlig helseundersøkelse. Men hestens prestasjon kan allikevel påvirkes negativt av et for høyt inntak av karbohydrater. Et balansert  inntak av karbohydrater vil dermed kunne fremme hestens prestasjoner!
Glukose i blodet øker produksjonen av insulin, som er et anabolt hormon som sender glukosen til muskler og lever for å bli lagret som glykogen. Det er denne insulinresponsen som kan forårsake visse problemer for hesten. Man mener også at økning av insulinnivået kan påvirke andre hormoner og nevrotransmittere – for dermed å påvirke hestens oppførsel og helse.
I vill tilstand spiser hesten en diett basert på gress og fiber, og med et lavt innhold av karbohydrater og glukose. Fiberen brytes ned av mikrober i hestens tykktarm, som utgjør ca 60% av hestens fordøyelsesystem.  Flyktige fettsyrer produseres som et biprodukt av denne prosessen, og disse flyktige fettsyrene brukes til å produsere glukose og fett. Produksjonen av glukose gjennom denne prosessen er mer konstant enn ved fôring med karbohydrater, og man hindrer dermed store svingninger i glukoseinnholdet i blodet.
Ved at vi har satt hesten på stall og i trening har vi gitt hesten et økt behov for energi, protein, vitaminer og mineraler. Tradisjonelt har man tilført hesten ekstra energi ved å gi hesten kraftfôr i form av korn. Korn er rikt på energi i form av karbohydrater/stivelse, men har for lavt og ubalansert innhold av vitaminer, aminosyrer og mineraler.  Lavt innhold av stivelse/karbohydrater kan redusere spenningsnivået og virke mindre hetende.

Har man andre alternativer for å tilføre energi?
Når en tenker på fiber til hest tenker man ofte på fôr med lite energi og stort volum i form av høy eller halm. Grovfôr og fiber utgjør jo også vanligvis den største delen av hestens diett, og fiber er den nest viktigste næringskilden for hesten (etter vann) Fiberen er også med på å binde væske i hestens tarm, som igjen reduserer faren for dehydrering. Ulike fiberkilder har ulike grader av fordøyelighet, dette gjør at de tilfører ulike mengder av energi. Sukkerroer og soyabønnebelg er kilder for lettfordøyelig fiber. Sukkerroer benyttes vanligvis i form av betpulp, som er et biprodukt av sukkerroeproduksjonen. Betpulp skal blandes med vann, dermed reduserer man også energiinnhold pr enhet ”fôr”. Hesten har en liten magesekk på kun 6-8 liter, og må derfor få små kraftfôrmengder, maks 3-4 liter, av gangen for å opprettholde et sunt fordøyelsesystem. For sportshester ønsker en dermed å tilføre tilstrekkelig mengde energi (og andre viktige næringsstoffer) på små mengder kraftfôr.
Vegetabilsk olje har etterhvert blitt en populær energikilde for hest. Olje tilfører 3 ganger så mye energi som havre, hvilket gjør at en får mer energi på mindre mengder fôr. Ved å tilsette olje øker man kalorimengden samtidig som man reduserer den glykemiske responsen. I likhet med korn inneholder olje et ubalansert næringsinnhold som må kompenseres for. Dersom ekstra olje tilsettes, økes også behovet for vitamin E.  Som grunnregel kreves 100-150 iu/kg vit. E pr 1 dl olje.

SPILLERS har utviklet HDF (HIGHLY DIGESTIBLE FIBRE)
HDF er en unik formel som gir et lavt innhold av stivelse, høyt innhold av fiber og olje. HDF-produktene erstatter energien fra  karbohydrater med superfiber og olje som gir den samme energimengden sportshesten tradisjonelt har fått fra korn. Alle produktene i HDF-serien er beriket med vitaminer og mineraler, inkludert essensielle antioksydanter vitamin A, E og selén.

Uansett nivå så finnes det et HDF-produkt som passer for deg og din hest:

  • HDF High Fibre Cubes – for lett til middels arbeid.
  • HDF Conditioning Cubes / Mix – for hester som behøver fetende/ muskeloppbyggende fôr.
  • HDF Response serie  – for middels arbeid.
  • HDF Power Cubes/Mix – for hester i hardt arbeid.
  • HDF Oat Balancer Mix – for å kombinere med havre eller bygg.

Ordforklaringer:
Glucose: C6H12O6 Glukose er et sukkerstoff som det er lett for kroppen å forbrenne. Mange andre stoffer, for eksempel stivelse, brytes ned til glukose i kroppen vår før vi kan klare å utnytte dem til å skaffe energi. Glukose kalles også druesukker.

Glykogen: Glukose lagres i leveren og musklene i form av  lange sukkerkjeder som kalles glykogen. Mellom måltider kan glykogenet brytes ned slik at glukose frigjøres til blodet.
Insulin: Er et hormon som virker inn på mange prosesser i kroppen. Insulinets hovedoppgave er å regulere glukosenivået i blodet.