Krysslammelse, muskelstivhet

Det er mye fokus på ernæring til både mennesker og hest om dagen. Dr. Fedon Lindberg har gjort oss oppmerksomme på at karbohydrater og høyglykemisk kost ikke er bra for oss mennesker. Problemet med høyglykemisk kost er at den gir hurtig økning i blodsukkeret. For å motvirke dette prøver kroppen å lagre karbohydratene i mindre reaktive former. Dette fungerer ikke bra nok ved store måltider med et høyt innhold av karbohydrater/stivelse. Overskuddet av karbohydrater lagres som fett, som igjen kan disponere for en rekke ulike sykdommer.

Stemmer dette også for hesten? Dokumentert forskning viser at sykdommer som krysslammelser, magesår, kolikk, forfangenhet m.fl. kan forårsakes av at hestens diett er rik på korn – og dermed et høyt innhold av karbohydrater. Både krysslammelse og magesår er ofte subkliniske sykdommer, dvs. at man ikke kan stille en diagnose ved vanlige kliniske undersøkelser. Ergo er dette ofte sykdommer som vil hemme hestens prestasjoner – uten at man har stilt en diagnose. Kontrollert inntak av karbohydrater vil dermed kunne fremme hestens helse og prestasjoner!

 

KRYSSLAMMELSE / TYING UP

Mange navn; Azoturia, Equine Rhabdomyolysis Syndrom (ERS), Setfast, Monday Morning Disease.

Tegn på Tying Up varierer fra lette stivheter til å totalt miste evnen til å bevege seg.
De utløsende faktorene varierer fra hest til hest, men trening, nervøsitet/spenning og fôring med mye stivelse er ofte utløsende faktorer.
Godt kosthold kan redusere risikoen for anfall.

”Tying Up” forekommer i ulik grad hos de fleste raser av både hester og ponnier, tilstanden kan oppstå på alle stadier i dyrets liv. Tying Up kan kategoriseres i to typer; sporadisk og kronisk. Sporadisk indikerer at hesten rammes av tilstanden periodisk, mens kronisk beskriver tilfeller som rammer ofte. Mottakeligheten for den kroniske tilstanden er genetisk arvelig og det er her to typer; Recurrent Exertional Rhabdomyolysis (RER), som er en defekt i muskelens evne til å trekke seg sammen – vanlig hos fullblodser. Den andre typen er Polysaccharide Storage Myopathy (PSSM) – denne er totalt forskjellig fra RER ettersom PSSM involverer opphoping av karbohydrater i muskelfibrene.

Årsaker:
SPORADISK: Mange årsaker og tilstanden assosieres ofte med ubalansert ernæring, dehydrering, overfôring i forhold til arbeid, trening på et nivå som overskrider det hesten er i stand til og forstyrrelser i elektrolyttbalansen. Dette kan også ha sammenheng med en reduksjon i forholdet mellom kraftfôr og grovfôr. Klinisk eller subklinisk sykdom predisponerer hester for sporadiske tilfeller.

KRONISK RER: Rammer ofte hopper, nervøsitet, stress, spenning og fôring med mye kornprodukter (rikt på karbohydrater – stivelse) viser seg å være utløsende faktorer. PSSM: Ses ofte hos varmblods- og quarterhester. PSSM er en abnormalitet i måten karbohydrater lagres som glykogen i musklene.

DIAGNOSER: Tilkall veterinær dersom du mistenker at hesten din er rammet av Tying Up. Hesten blir urolig, svetter, blir stiv i gangen og motvillig til å bevege seg Muskulaturen som er rammet vil bli stiv, hoven og øm. Økt puls og åndedrett. Blodprøver tas vanligvis for å se om det er forhøyede verdier av muskelenzymer. (CK og AST) Måling av muskelenzymer indikerer tilstandens alvorlighet og blodprøver kan også brukes for å overvåke rekonvalens.

FÔRING OG FOREBYGGELSE: Velg fôr som er basert på fiber og olje, og med kontrollert innhold av stivelse (karbohydrater). Noen hester med PSSM krever fôring tilsynelatende fri for stivelse. Alle hester som lider av Tying Up bør fôres med kontrollert innhold av karbohydrater, fremfor null-karbohydrater. Lavt innhold av stivelse/karbohydrater kan også redusere og spenningsnivået og virke mindre hetende.
Begrens inntaket av korn. Korn inneholder mye karbohydrater og har et lavt innhold av vitaminer og mineraler. Oppretthold elektrolyttbalansen ved å tilføre salt. Kombiner gjerne seltin (rikt på kaliumklorid) og vanlig havsalt (natriumklorid) i forholdet 2:1.
Sørg for at hesten har tilstrekkelig tilgang på vann.
Hold grovfôrinntaket så høyt som arbeidsmengden tillater.
Øk treningsmengden før kraftfôrrasjonen.
Redusér kraftfôret med min. 50% på fridager. Ved lengre friperioder bytt til et fôr med lavt energiinnhold som feks High Fibre Cubes eller Cool Mix På daglig basis er det viktig at man varmer opp og skritter av skikkelig, særlig etter en fridag!
Sørg for å holde hestens muskulatur varm, særlig vinterstid om hesten er barbert.
Slipp hesten ut så mye som mulig, men ikke på frodig gress

ANBEFALTE PRODUKTER:
SPILLERS har en unik serie av fôr som gir et lavt innhold av stivelse, høyt innhold av fiber og olje; HDF-serien (Highly Digestible Fibre).  HDF-produktene erstatter energien fra karbohydrater med superfiber som gir den samme energien. Uansett nivå så finnes det et HDF-produkt som passer for deg og din hest:
HDF Horse & Pony Cubes – for lett til middels arbeid.
HDF Response Slow Release Energy Cubes – for middels arbeid.
HDF Power Cubes – for hester i hardt arbeid.
Alle disse produktene er beriket med vitaminer og mineraler, inkludert essensielle antioksydanter vitamin A, E og selén.

EQUIVITE VITAMIN E & SELENIUM anbefales dersom ekstra olje tilsettes.