High Fibre Cubes Velegnet for hester med forfangenhet

Vi nærmer oss forhåpentligvis en sommer med sol og varme! For mange betyr det høysesong med stevner og reising, og mange hesteeiere ønsker da å gi hesten ekstra fiber
høyt fiberinnhold og kun 10 % stivelse.
Vi får ofte spørsmål om et alternativ til kligrøt eller mash. High fibre cubes er et fôr med høyt innhold av fiber og kun 10 % stivelse. Velegnet for hester med forfangenhet, magesår eller for hester som er plaget med diare. Også egnet om man ønsker å gi hesten en fiberrik grøt

grøt

high fibre med vann

Her har vi tatt vann på High Fibre cubes for så å la det stå
Etter 10-15 min i vann blir high fibre cubes til en grøt

Les mer om High Fibre Cubes og andre fiberprodukter under produkter

Vi får ofte spørsmål om hvetekli, og om hvorfor det ikke anbefales i stor grad til hest lengre.
Hvetekli, i form av grøt, har blitt brukt som hestefôr for å tilføre fiber eller for å ha en lakserende effekt og dermed forebygge kolikk. Også brukt som et varmt og velsmakende måltid for syke hester eller for de med dårlige tenner. Skal disse fôringsrutinene ansees som gode råd, eller som utdatert tradisjon?
En av de største problematikkene når man fôrer hvetekli er at det har et svært høyt innhold av fosfor. Ideelt skal en hests diett ha et forhold mellom kalsium og fosfor på 1,5-2:1. Hvetekli inneholder 10-12 ganger så mye fosfor som kalsium. Høyt innhold av fosfor svekker opptaket av kalsium, som igjen fører til mangler. Konsekvensen er at kalsium hentes fra skjelettet, hvilket i alvorlig tilfører kan svekke hestens knokler. Fôring med store mengder kli og høyt innhold av fosfor kan føre til «Millers Disease» (Ernæringsmessige sekundær hyperparatyreoidisme), en tilstand som over tid resulterer i fortykninger og deformeringer i beinet forårsaket av at mineraltapet erstattes av porøst vev.
Dersom man fôrer små mengder hvetekli en gang i blant vil ikke dette skape store ubalanser i mineraler. Samtidig som vi alle er enige om at nytt fôr skal introduseres gradvis, gjør mange et unntak når det gjelder kli. Noen forskere mener at dette kan ha en negativ effekt på mikrobene som fordøyer fiber i stortarmen. Forskning viser også at kli ikke fungerer som et avføringsmiddel, uavhengig av om det fôres tørt eller vått. En eventuell lakserende effekt forårsakes sannsynligvis av den plutselige introduksjonen av et nytt fôr.

Noen mener at man ved å tilføre kli til hestens diett gir mer fiber, som igjen bedrer hestens væskebalanse og reduserer faren for dehydrering. Hesten har et langt høyere fiberbehov enn oss mennesker, så selv om kli brukes til oss mennesker for å tilføre fiber gjør det lite nytte for hesten. Hvetekli inneholder mindre fiber enn høy. Og mengdene vann man blander i grøten er svært små sammenlignet med hestens daglige behov.
Vi mennesker tar gjerne en kopp varm kakao eller suppe når gradestokken kryper nedover. Tanken på å gi hesten en varm grøt tilfredsstiller dermed noen av våre egne behov for at både hesten og vi selv skal holde varmen. Som et resultat av fordøyelsen i tykktarmen produserer hesten varme når den fordøyer høy eller annet fiberrikt fôr, uavhengig av vanninnhold. Litt ekstra høy vil dermed gjøre susen for at hesten din holder varmen i kulden
Selv om fôring med hvetekli ikke alltid vil skape problemer, særlig om det er balansert og gitt i små mengder til voksne hester; er likevel fordelene som rapporteres i hovedsak basert på tradisjoner. Vurder hvorvidt hesten din har behov for kli, ettersom det uheldigvis er en av de fôringstradisjonene som potensielt kan gjøre mer skade enn nytte.