Fôring i kulda

I fjor fikk vi en svært tidlig start på vinteren , og november satte kulderekord flere steder. Vi kler på oss, sprengfyrer i peisen og bekymrer oss for høye strømpriser. Noen bekymrer seg kanskje for at hesten er kald eller ridebanen fryser – men fôrer man for kulda?
husk nok høy i kulda

hoy i kulda

Kalde perioder øker hestens varmetap, dvs at den må bruke mer energi på å holde seg varm. Mange hesteeiere registrer fortvilet at hesten taper hold og vekt på vinteren. Dette har en naturlig forklaring. Energibehovet økes og dersom fôringen ikke justeres vil den bruke mer energi enn den får tilført og dermed tape vekt. I de fleste tilfeller er det tilstrekkelig å øke grovfôrmengden, men for noen hester er ikke det nok. Conditioning Fibre kan da være et godt alternativ for å tilføre en god kombinasjon av lettfordøyelig fiber, protein av god kvalitet og fett, samtidig som produktet inneholder lite stivelse – de færreste ønsker mer eksplosiv energi i hesten på denne årstiden!

Det registreres også en stor økning i antall hester med kolikk i de kaldeste periodene. De fleste av disse tilfellene skyldes forstoppelse. Årsaken til dette er faktisk ofte væskemangel. På vinteren drikker hestene mindre, og ofte ikke nok. Det er viktig å sørge for at man har gode løsninger som sikrer hestene tilgang på vann i kulden! Samtidig må man sikre at hestene får nok fiber. Fiber binder væske og er derfor viktig for å redusere fare for dehydrering og forstoppelse. For ekstra fiber kan man gi grovfôr, samt våre produkter; High Fibre Cubes, Happy Hoof og Conditioning Fibre